Nyíri mezőség tájegység

A Nyírségtől nyugatra fekvő terület neve majdnem ismeretlen a néprajzi szakirodalomban, pedig az már a 18. század közepén felbukkant egy dézsmajegyzékben mint a Nyírséggel egyenrangú tájnév. E kistájat, amelyhez csupán néhány község: Tiszadada, Tiszadob, Tiszaeszlár, Tiszalök, Tiszanagyfalu, Tiszavasvári – a régi Tiszabüd és Szentmihály – és egyes kutatók szerint Polgár tartozik, földrajzi és néprajzi ismérvek alapján is megkülönböztethetjük a Nyírségtől.A vidék múltját olyan nevek fémjelzik, mint Krúdy Gyula, Váci Mihály vagy Benczúr Gyula, Jósika Miklós és az Andrássyak, Kabay János vagy Vasvári Pál. De megemlíthető az is, hogy 1846. év augusztusának 27. napján Széchenyi István első kapavágásával elkezdődött a Tisza völgyének szabályozása.

Hírek

 • Malifer vadászbál

  A Malifer Rendezvényház 2019 február 16-án rendezi az Első Malifer Vadászbált Tiszadobon.
  Mindenkit szeretettel várunk!

  Részletek

 • Bodri Borvacsora a Maliferben

  Ismét borvacsorára invitálja a hazai borok szerelmeseit a MALIFER Rendezvényház Tiszadobon, ezúttal április 13-án pénteken 19 órakor. Az év első bormustrájának vendége Dr.Bodri István Szekszárd déli határában, a festői szépségű Faluhely-dűlőben található Bodri Birtok tulajdonosa. A szőlő szeretete és a szőlőművelés generációkat ível át a család történetében.

  Részletek

 • Találkozz velünk az Álompár Esküvői Kiállításon

  Rendezvényházunk idén is részt vesz Nyíregyházán a Continental Arénában megrendezésre kerülő Álompár Esküvői Kiállításon, amely a régió legnagyobb esküvői rendezvénye!

  Részletek

 • Fiatal gazdák fóruma a Maliferben

  Hazánk mezőgazdasági fejlettsége és felszereltsége az európai szinthez képest évekkel elmaradottabb hangzott el azon a fórumon, amit Tiszadobon a Malifer Rendezvényház konferencia termében tartottak a térség fiatal mezőgazdasági vállalkozói számára.

  Részletek

Megközelítés