Id. Andrássy Gyula Kastélya

Hazánk egyik legszebb kastélya, a tiszadobi Andrássy-kastély a magyarországi historizáló építészet legjobban sikerült alkotása. A teljes felújítás után 2015 decemberében megnyílt romantikus stílusú kastély, hangulatos, korhű enteriőrjeivel, ősfás parkjával és sövénylabirintusával a régió legnagyobb látványosságai közé tartozik.


A kastély története

Az épületet Meinig Artúr építész gróf Andrássy Gyula elképzelései alapján tervezte és építtette. A kastély 1888-ra készült el. A soktornyos, romantikus külsejű épület mintájaként nagy valószínűséggel egy Loire-menti kastély szolgált előképül. Az U alaprajzú saroktornyos épület dél-keleti tornyához csatlakozik az egyetlen később épült rész, a zárterkély, melyet Möller István építész épített hozzá 1910-ben. Ebben a részben alakították ki a kastély egyik különleges látványosságát, a Rippl-Rónai József által szecessziós stílusban tervezett ebédlőt.Andrássy Gyula gróf, egykori miniszterelnök és külügyminiszter, az Andrássy út névadója, sokáig nem élvezhette kastélyát, 1890-ben történt halála után, fia, ifjabb Andrássy Gyula gróf örökölte a tiszadobi birtokot. 1918 őszén fegyveres forradalmárok törtek be a kastélyba, a teljes bútorzatot, a berendezési tárgyak nagy részét széttörték, elpusztították. A kastély nem heverte ki a barbár pusztítást, 1945 után állami tulajdonba került, a szocializmus éveiben gyermekotthonként funkcionált. 2007-ben a gyermekváros a falun belül új épületbe költözött és megkezdődött a kastély és a park teljes rekonstrukciója. 2015 decemberében nyílt meg az egykori Andrássy-kastély a nagyközönség előtt, régi fényében pompázva.


A kastély látogatása

A kastély külső U alakú traktusa két végén és két sarkán egy-egy torony teszi hangsúlyossá az épület négy sarkát. A kastély főbejárata a gyönyörű főlépcsőházba nyílik, melyben egy áttört díszű, tölgyfakorlátos, lépcső vezet a második szintig. A főlépcsőházból a hallba, az egykori lovagterembe nagy, négyszárnyú, üvegezett ajtó vezet. Ebben a gotizáló hálóboltozattal fedett, téglalap alakú teremben találjuk a pénztárt. A hall közepén egy hatalmas kőkandalló áll az Andrássyak faragott címerével díszítve.Az innen nyíló földszinti teremsorban rendezték be az Andrássy család mindennapjait bemutató állandó kiállítást. A makulátlanul felújított, korhű bútorokkal, berendezési tárgyakkal felszerelt szobák közt találjuk az impozáns nagyszalont, a grófi dolgozószobát, a zeneszalont, a könyvtárat, a grófi család hálószobáit és az északnyugati toronyban a grófkisasszonyok tanulószobáját és Andrássy Katinka emblematikus toronyszobáját. A minden részletre ügyelő enteriőrök közt az ablakokon kipillantva a történeti kert a sövénylabirintussal látványa teszi még teljesebbé az időutazást.Különleges látványosság az ún. fekete ebédlő és a budapesti Andrássy-palotából idetelepített Rippl-Rónai József által tervezett szecessziós stílusú ebédlő Róth Miksa fantasztikus üvegablakaival, melyekből ma már csak a felső rész eredeti. Az ablak nagy alakú alsó része a gyermekvárosi korszakban esett áldozatul egy eltévelyedő focilabdának. Az egyedi, felülvilágítós helyiséget színes ólomüveg ablak világítja meg.Az eredeti berendezési tárgyak sajnos teljesen elpusztultak, szerencsére a kastély felújításakor nagy műgonddal sikerült összeválogatni a korabeli, főúri világot megidéző bútorokat, néhány elemet, például a remek csillárokat pedig kortárs magyar iparművészek tervezték a múlt századforduló divatjának megfelelően.A kastély szépségét fokozza mesés természeti környezete, a Tisza és holtágai menti ősfás ártéri erdők változatossága. A park egyedülálló nevezetessége a középkori liliom rajzolatú bukszus labirintus, benne a Fadrusz János tervei alapján készült Lányszöktetés című szoborral.

Hírek

 • Malifer vadászbál

  A Malifer Rendezvényház 2019 február 16-án rendezi az Első Malifer Vadászbált Tiszadobon.
  Mindenkit szeretettel várunk!

  Részletek

 • Bodri Borvacsora a Maliferben

  Ismét borvacsorára invitálja a hazai borok szerelmeseit a MALIFER Rendezvényház Tiszadobon, ezúttal április 13-án pénteken 19 órakor. Az év első bormustrájának vendége Dr.Bodri István Szekszárd déli határában, a festői szépségű Faluhely-dűlőben található Bodri Birtok tulajdonosa. A szőlő szeretete és a szőlőművelés generációkat ível át a család történetében.

  Részletek

 • Találkozz velünk az Álompár Esküvői Kiállításon

  Rendezvényházunk idén is részt vesz Nyíregyházán a Continental Arénában megrendezésre kerülő Álompár Esküvői Kiállításon, amely a régió legnagyobb esküvői rendezvénye!

  Részletek

 • Fiatal gazdák fóruma a Maliferben

  Hazánk mezőgazdasági fejlettsége és felszereltsége az európai szinthez képest évekkel elmaradottabb hangzott el azon a fórumon, amit Tiszadobon a Malifer Rendezvényház konferencia termében tartottak a térség fiatal mezőgazdasági vállalkozói számára.

  Részletek

Megközelítés