Andrássy Sándor kastélya

gróf Andrássy Sándor (1863-1946) császári és királyi kamarás, belső titkos tanácsos, országgyűlési képviselő.Gróf csíkszentkirályi és krasznahorkai Andrássy Sándor Alfréd Viktor László Albert Károly Alajos Walburga Fidél (Pozsony, 1863. június 19. - Budapest, 1946. július 20.) császári és királyi kamarás, belső titkos tanácsos, országgyűlési képviselő, főrendiház örökös tagja, nagybirtokos, Zemplén vármegye virilistája.A római katolikus gróf csíkszentkirályi és krasznahorkai Andrássy család sarja. Apja, gróf Andrássy Aladár (1827-1903), Zemplén, Gömör és Kishont vármegyék főispánja, anyja báró Wenckheim Leontine (1841-1921) volt. Apai nagyszülei gróf Andrássy Károly (1792-1845), országgyűlési követ, és gróf muraszombathi Szapáry Etelka (1798-1876) voltak. Anyai nagyszülei báró Wenckheim Viktor (1815-1900) és nagyatádi Czindery Mária (1822-1847) voltak. Andrássy Sándor nagybátyja, gróf Andrássy Gyula (1823-1890) a Magyar Királyság miniszterelnöke volt.

Az épület ma a település önkormányzatának ad otthont.

A középiskolai érettségi vizsgálatot a kegyestanítórend budapesti főgimnáziumában végezte. Tovább tanult a budapesti tudományegyetemen, ahol jog és államtudományi oklevelet szerzett. Egyetemi képzése után egy évig tanulmányúton volt Angliában és Franciaországban. Andrássy Sándor az 1904. november 18.-i események következtében kilépett a Szabadelvű Pártból. Az alkotmánypárt tagja lett, majd párton kívüli. A homonnai választókerületnek 1896-tól 1916-ig volt országgyűlési képviselője, azután a főrendiház tagja lett, majd a felsőház megalakulásától kezdve a felsőházé. A Zemplénvármegyei Gazdák Egyesületének elnöke volt. Zemplén vármegye tiszteletbeli jegyzője, majd tiszteletbeli főjegyzője lett. 1906-tól kezdve a Királyi Magyar Automobil Club elnöke. Az első világháború idején megalapította az önkéntes Automobil Testületet és a háború végéig annak parancsnoka volt. 1907-ben belső titkos tanácsos lett.

A háború alatt az orosz és olasz frontokon teljesített katonai szolgálatot. A csehszlovák megszállásig a Felsőbodrogi Vízszabályozási Társulat elnöke volt, ez idő szerint pedig az Alsószabolcsi Ármentesítő és Belvízszabályozó Társulat elnöke, és tiszteletbeli elnöke a Pannónia evezősklubnak. A Tisza-Dunavölgyi Társulat központi bizottságának alelnöke, a Magyar Általános Hitelbank igazgatóságánaik tagja. A legjelentősebb birtokcsoportja a Szabolcs vármegyei Tiszadob környékbeli, amelynek a központja a tiszadobi Andrássy kastély volt. érett korára Szabolcs vármegye törvényhatósági bizottságának tagja is lett.

Hírek

 • Malifer vadászbál

  A Malifer Rendezvényház 2019 február 16-án rendezi az Első Malifer Vadászbált Tiszadobon.
  Mindenkit szeretettel várunk!

  Részletek

 • Bodri Borvacsora a Maliferben

  Ismét borvacsorára invitálja a hazai borok szerelmeseit a MALIFER Rendezvényház Tiszadobon, ezúttal április 13-án pénteken 19 órakor. Az év első bormustrájának vendége Dr.Bodri István Szekszárd déli határában, a festői szépségű Faluhely-dűlőben található Bodri Birtok tulajdonosa. A szőlő szeretete és a szőlőművelés generációkat ível át a család történetében.

  Részletek

 • Találkozz velünk az Álompár Esküvői Kiállításon

  Rendezvényházunk idén is részt vesz Nyíregyházán a Continental Arénában megrendezésre kerülő Álompár Esküvői Kiállításon, amely a régió legnagyobb esküvői rendezvénye!

  Részletek

 • Fiatal gazdák fóruma a Maliferben

  Hazánk mezőgazdasági fejlettsége és felszereltsége az európai szinthez képest évekkel elmaradottabb hangzott el azon a fórumon, amit Tiszadobon a Malifer Rendezvényház konferencia termében tartottak a térség fiatal mezőgazdasági vállalkozói számára.

  Részletek

Megközelítés